Informujemy, że na naszym sklepie kupujemy ryby na kilogramy. Podane wartości / kg są najmniejszą ilością do sprzedaży.
PRZYJMUJEMY JUŻ ZAMÓWIENIA NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 2024 SPRAWDŹ JAK PRAWIDŁOWO ZŁOŻYĆ ZAMÓWIENIE Sprawdź tutaj
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Kiedy zacząć wprowadzać rybę do diety niemowlaka?

Kiedy zacząć wprowadzać rybę do diety niemowlaka?

Ryby w diecie dziecka powinny pełnić ważną rolę. Pod względem wartości odżywczej mięso ryb nie ustępuje mięsu innych zwierząt, a nawet je przewyższa, zwłaszcza pod względem zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz składników mineralnych (jod, fluor, potas, fosfor). Ryby zawierają tyle samo pełnowartościowego białka (potrzebnego do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka), co drób czy wieprzowina. Rybie mięso jest bogate w witaminy z grupy B. Tłuste morskie ryby są również cennym źródłem kwasów omega-3, koniecznych do rozwoju mózgu, wzroku, wspierania odporności.
Rybie mięso jest delikatne, dzięki czemu układ pokarmowy maluszka trawi go łatwiej.

Zgodnie z zaleceniami specjalistów, do menu dziecka nieobciążonego alergią i karmionego butelką rybę można wprowadzić już w 6 lub 7 miesiącu życia.
Zaleca się u dzieci karmionych piersią – w 7. miesiącu życia, a u karmionych butelką – miesiąc wcześniej. Oczywiście, trzeba obserwować, czy podanie ryb nie wywołuje wspomnianej reakcji alergicznej. W tym celu nie powinno się równocześnie wprowadzać innych nowych pokarmów.
Niemowlakowi można podawać ryby słodkowodne i morskie. Dziecko powinno jeść zarówno ryby chude (np. sandacz, mintaj, dorsz czy morszczuk), jak i tłuste (łosoś, halibut, śledź, makrela). Cenniejsze, ze względu na zawartość kwasów omega-3, są tłuste ryby morskie.
Jeżeli zaś chodzi o formę pierwszych rybnych posiłków, to zaleca się aby ryba była ugotowana na parze. Podawać chudszą rybę o jasnym mięsie, np. sola, dorsz albo morszczuk dokładnie oczyszczona z ości i po rozdrobnieniu dodana do zupki. Dopiero później należy zacząć rozszerzać dziecięcy jadłospis o tłuste gatunki morskie, jak łosoś czy śledź.
W starszym wieku (około 2 roku) można też zacząć wzbogacać repertuar dań rybnych o rybę pieczoną (np. w rękawie lub w folii aluminiowej) czy nawet grillowaną, niekoniecznie natomiast smażoną i wędzoną.

WAŻNE !! - Dzieciom nie zaleca się podawania ryby pangi, hodowanej często w stojącej, brudnej wodzie – może zawierać substancje toksyczne. Należy też unikać ryby maślanej – ma niestrawne woski, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe u małych dzieci.

 

Nie zalecamy gotowych dań rybnych w panierce, szczególnie paluszki rybne, (które dzieci uwielbiają - niestety) stanowiące nierzadko produkt „rybo-podobny”. Warto wybrać np. kostkę czystą bez panierki lub też wysokiej jakości filety mrożone (produkcji morskiej)które są dostępne w naszym sklepie www.irybka.pl

Chcemy mieć zdrowe i mądre dzieci to podawajmy im sprawdzone produkty żywnościowe. Najlepiej przekonywać dzieci do smaku ryb już od najmłodszych lat, bo wtedy od początku będziemy wyrabiać u nich zdrowe nawyki żywieniowe.

.

Polecamy
Zespół irybka.pl

 

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 1565 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-10
Realizacja i jakość towaru bardzo dobra
2024-11-05
Profesjonalna dostawa na czas i to w trudnym okresie!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel